Laetitia Bohemica - úvodní strana

Kuchařka pro psy

Daisinka

Tady jsem pro Vás připravila návod na přípravu dobrot, které Daisince vařím já sama. Některé z nich jsou čistě moje, k nějakým jsem se nechala inspirovat na stránkách www.hafbezobav.cz. Kromě nich hledám také inspiraci v knížkách Psí pamlsky (Jeff Simpson) a Kuchařka pro psí miláčky (Jan Beer). Protože svého pejska krmím dvakrát denně, rozdělila jsem recepty na snídaně a hlavní jídla. Další skupinou jsou sušenky a dezerty, kde najdete recepty na psí sladkosti, které pejskovi můžete upéct a podávat jako odměnu. Nejsou určeny jako náhražka normálního krmení. Podávané krmení by mělo vždy mít pokojovou teplotu. Při krmení pouze vařenou stravou nezapomínáme přidávat vitaminy a minerály. Ještě jedno upozornění: v některých receptech je jako jedna z přísad jmenovaná mrkev. Pro pejsky je sice zdravá, ale psům se po ní často barví srst, což je nežádoucí zvláště pro výstavní psy (pro cotony to platí taky!). Proto ji zvláště v období před výstavou vůbec nepodávejte! Olivový olej je v některých receptech zmiňovaný kvůli svému příznivému vlivu na krásnou srst. Můžete ho klidně nahradit i olejem lososovým nebo jiným kvalitním olejem.

Nově přidané recepty jsou označeny tímto symbolem tlapka.

Snídaně

Zeleninová kaše

Přísady: zelenina (salát, mrkev, cuketa, okurka, rajče...), lžička olivového nebo lososového oleje; libovolně můžeme přidat kousek jablka, nasekané oříšky, trochu masového vývaru, kousky masa, vařenou rýži nebo těstoviny
Příprava: Všechnu zeleninu, případně i s kouskem jablíčka, najemno rozmixujeme. Vmícháme olej (díky němu se lépe uvolňují některé vitaminy ze zeleniny a zvyšuje chutnost krmiva). Zeleninovou kaši můžeme čas od času dochutit masovým vývarem nebo kousky masa. Někdy můžeme přidat i pár nasekaných oříšků, vařenou rýži nebo těstoviny.

Zdravá svačinka

Přísady: (pro malé pejsky) menší vajíčko, 1/2 mrkve, 1/2 menšího jablka, olivový olej; popř. petrželku, pažitku nebo jiné bylinky
Příprava: Uvaříme vajíčko naměkko či nahniličku. Najemno nastrouháme jablko a mrkev a smícháme s ještě teplým vajíčkem. Dochutíme trochou olivového oleje. Můžeme přidat najemno nasekanou petrželku nebo pažitku.

Rýže se zeleninou

Přísady: rýže, sůl, máslo nebo olivový olej, zelenina (mrkev, kedlubna, čínské zelí...)
Příprava: Rýži dáme do vroucí, mírně osolené vody a vaříme 10 minut. Ke konci (asi na poslední 3 minuty) přidáme na kousky nakrájenou zeleninu (pokud to pejskovi nebude vadit, nemusíme zeleninu vařit vůbec). Dáme do misky a necháme na ještě teplém krmení rozpustit kousek másla (popř. vmícháme olivový olej). Můžeme ještě vylepšit kapkou masového vývaru.

Špagety se sýrem

Přísady: špagety, vejce, tvrdý sýr, máslo nebo olivový olej (nepovinně)
Příprava: Uvaříme vajíčko a špagety. Vejce oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Sýr nastrouháme a spolu s máslem ho dáme na ještě teplé špagety. Na závěr přidáme vajíčko a vše pořádně promícháme. Pokud chceme, aby tato dobrůtka byla ještě lepší, stačí přidat trochu masového vývaru.

Těstoviny se sýrem cottage

Přísady: těstoviny (můžeme použít také instantní těstoviny pro psy - koupíte ve zverimexech; můžete tam sehnat různé druhy, např. s přídavkem mořské řasy), sýr cottage
Příprava: Těstoviny vaříme (instantní těstoviny zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat). V misce těstoviny smícháme se sýrem a podáváme.

Omeleta s ovesnými vločkami

Přísady: ovesné vločky, vejce, tvrdý sýr, olivový olej, nepovinně sůl
Příprava: Vejce rozšleháme a přidáme hrstku ovesných vloček. Můžeme přidat i nastrouhaný sýr a špetku soli. Pak smažíme na kapce rozpáleného olivového oleje. Poté, co se omeleta opeče z jedné strany, ji otočíme a hotovou stranu posypeme nastrouhaným sýrem nebo na ni položíme plátek sýry. Rozkrájíme na kousky a podáváme.

Míchaná vajíčka I

Přísady: vejce, pár kousků uvařeného nebo syrového masa
Příprava: Na teflonové pánvi zlehka opečeme maso, přidáme rozšlehané vajíčko a chvíli mícháme. Necháme trochu vychladnout a podáváme.

tlapkaMíchaná vajíčka II

Přísady: vejce včetně roztlučené skořápky, 1/2 - 1 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, bazalka), 1 lžíce nastrouhaného sýra, rybí tuk nebo olej
Příprava: Vajíčko rozšleháme, přidáme skořápky, sýr a bylinky. Smažíme na kapce rybího tuku nebo na oleji.

Psí žemlovka

Přísady: (pro malé pejsky) menší vajíčko, 1/2 menší starší housky nebo rohlíku, 1/2 menšího jablka, mléko, 2 kávové lžičky medu
Příprava: Do hrnku nalámeme housku, zalijeme mlékem, vmícháme vajíčko a přivedeme k varu. Hrnek odstavíme a do směsi vmícháme nastrouhané jablko a med. Necháme vychladit a ihned podáváme.

Mléčné výrobky

Přísady: bílý jogurt nebo tvaroh s mlékem, med nebo glukopur, piškoty
Příprava: Bílý jogurt nebo tvaroh rozmíchaný s trochou mléka dáme do misky, zamícháme medem nebo glukopurem a přidáme nalámané dětské piškoty.

Krupičná kaše

Přísady: mléko, dětská krupička, kousek másla, med nebo glukopur
Příprava: Mléko dáme do nerezového hrnku a počkáme, až se začne vařit. Pak přidáme krupici a za stálého míchání vaříme, dokud kaše nezhoustne. Podáváme s kouskem rozpuštěného másla a posypané glukopurem či pokapané medem. Protože to není zrovna svačinka vhodná pro štíhlou linii, podáváme maximálně jednou týdně.

Bramborová kaše

Přísady: (pro malé pejsky) 1 brambora, mléko (můžeme přidat i trochu smetany, kousek másla, sůl; popř. pár kousků uvařeného masa nebo nastrouhaný sýr
Příprava: Bramboru nakrájíme na kostičky a asi 20 minut ji vaříme v mírně osolené vodě. Vodu slejeme, na bramboru dáme kousek másla, přidáme mléko dle potřeby a rozmačkáme na kaši. Můžeme přimíchat kousky uvařeného masa nebo sýr.

Ovesná kaše

Přísady: ovesné vločky, mléko, med nebo glukopur, můžeme přidat sušené brusinky
Příprava: Mléko smícháme s ovesnými vločkami (případně s brusinkami) a vaříme, dokud směs nezhoustne do kaše. Hotovou kaši posypeme glukopurem nebo pokapeme medem a podáváme.

Hlavní jídla

Klasika

Přísady: maso (já používám kuřecí, nejčastěji skelety na polévku; krůtí, levné jsou třeba krky; hovězí nebo vnitřnosti, moje fenka má ráda játra, srdce a žaludky; občas je dobré podávat také nějakou rybu), příloha (rýže, těstoviny, instantní těstoviny, ovesné vločky, brambory), čerstvá nebo mražená zelenina
Příprava: Maso uvaříme, a pokud je to nutné vykostíme (nějakou hovězí kost můžeme čas od času dát našemu pejskovi, klidně i jako dietnější snídani). Uvaříme rýži, na kostičky nakrájené brambory nebo těstoviny (ovesné vločky a instantní těstoviny nevaříme) společně se zeleninou (pokud to pejskovi nevadí, nemusíme zeleninu vařit vůbec). Vše smícháme dohromady a zalijeme masovým vývarem. Občas můžeme přidat kapku olivového oleje pro krásnou srst.
Já sama si často navařím velké porce masa, které si potom roztřídím do plastových krabiček po porcích a přidám nějaký ten vývar. Nakonec krabičky uložím do mrazáku a pak mi už jen stačí uvařit k rozmraženému masu přílohu a zeleninu. Dobré je, pokud máme navařené různé druhy masa, ideálně i vnitřností, a můžeme je střídat.

Játrové řezy

Přísady: 450g jater, 5 velkých vajec, špetka majoránky, 3–4 stroužky česneku, 450 – 500g ovesných vloček
Příprava: Játra, česnek, majoránku a vejce dáme do kuchyňského robota a vše rozemeleme. Rozprostřeme na vymaštěný plech a pečeme na 180° asi 30 – 40 minut. Těsto by nemělo být vevnitř lepkavé. Ještě teplé rozkrájíme a menším pejskům můžeme při podávání i nalámat na menší kousky. Čím větší kousky budou, tím víc času pejskovi řezy zaberou. Skladujeme v ledničce a do zásoby si můžeme pár porcí dát i do mrazáku.

Hovězí kuličky

Přísady: hovězí maso, 2 vejce, olivový olej (možno nahradit také rozehřátým máslem), příloha
Příprava: Hovězí maso uvaříme i s kostmi. Ty pak z masa odstraníme (nevyhazujeme!) a maso vidličkou naškrabeme. Smícháme ho s uvařenými vejci a trochou olivového oleje. Rukama zpracujeme dohromady a vytvarujeme malé kuličky. Můžete si tuto dobrotu rozdělit do krabiček a schovat do mrazáku. Já do každé krabičky přidávám jednu kost, která mi pak poslouží jako lehčí snídaně. Podáváme se zeleninou a s přílohou (viz výše).

Masové kuličky s rýží

Přísady: hovězí maso, 2 vejce, olivový olej (možno nahradit také rozehřátým máslem), rýže
Příprava: Postup je stejný jako u hovězích kuliček. Jediná změna je, že do kuliček rovnou zapracujeme uvařenou rýži, takže když si kuličky vytáhneme z mrazáku, nemusíme už k nim přidělávat žádnou přílohu.

tlapkaHovězí sekaná

Přísady: 1 hovězí srdce, 6 krajíčků tmavého chleba, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 1/4 hrnku kukuřice nebo 1 velká nastrouhaná mrkev, 1 lžíce oleje, 1 stroužek česneku
Příprava: Chleba nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Srdce umeleme, přidáme vejce včetně rozdrcených skořápek, zeleninu, olej, rozdrcený česnek a chleba. Hmotu zpracujeme. Do mrazáku můžeme ukládat buď syrové, nebo směs upečeme v pekáčku (160°, asi 30 minut) a můžeme podávat rovnou.

Rizoto

Přísady: krůtí, popř. kuřecí maso, tvrdý sýr, rýže, nepovinně sůl a zelenina
Příprava: Maso uvaříme, vykostíme a rozkrájíme na malé kousky. Uvaříme rýži (můžeme ji mírně osolit) a smícháme dohromady s masem. Můžeme přidat i vařenou či nevařenou zeleninu a trochu masového vývaru. Na závěr posypeme strouhaným sýrem.

Sušenky a dezerty

Játrové sušenky

Přísady: 250 - 300g jater (hovězích), 150g polohrubé mouky, 2 - 3 vejce, 1 polévková lžíce (olivového) oleje
Příprava: Játra rozmixujeme, přidáme vajíčka, mouku, olej a vše pořádně promícháme. Lžící tvarujeme na plech vyložený pečícím papírem kolečka. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 25 minut. Hotové sušenky skladujeme v ledničce, zásobu si můžeme uložit i do mrazáku.

Mrkvové sušenky

Přísady: 200g mrkve (můžeme nahradit jinou zeleninou, např. hráškem nebo kukuřicí), 1 vejce, 4 lžíce vody, 250g polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, 1/2 prášku do pečiva
Příprava: Vejce rozšleháme s olejem. Přimícháme najemno nastrouhanou mrkev a vodu. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto. Vyválíme placku a na vymazaném plechu ji rozkrájíme na čtverečky. (Z těsta můžeme také vykrájet různé tvary, ale je to pracnější a podle mého názoru je pejskovi jedno, jestli kouše čtverečky nebo hvězdičky :)). Pečeme asi 30 minut. Vevnitř by těsto mělo zůstat trochu měkčí, ale ne mazlavé.

Vegetariánské cookies

Přísady: 240g hrubé mouky, 50 – 70g strouhaného sýra, 1 – 2 hrsti vařené strouhané mrkve a/nebo hrášku (popř. kukuřice), 115g Hery, 2 – 3 stroužky rozetřeného česneku, mléko
Příprava: Smícháme Heru a sýr, pak přidáme zeleninu, česnek a mouku. Dle potřeby přidáváme mléko, aby se nám z ingrediencí podařilo vypracovat nemazlavé těsto. Z toho pak vytvoříme kouli a necháme hodinu odpočnout v ledničce. Po hodině z malých kousků těsta vytvarujeme silnější placičky. Vyskládáme je na předem vymaštěný plech a pečeme asi čtvrt hodiny. Vyndáváme z pece, když jsou cookies sice měkké, ale i vevnitř upečené.

tlapkaJablečné křupky s brusinkami

Přísady: 1 větší jablko, hrst sušených brusinek (místo jablek a brusinek můžeme použít i jiné ovoce), 150 g polohrubé mouky, 75 g ovesných vloček, 1/2 lžičky skořice, 1 lžíce slunečnicového oleje
Příprava: Jablko nastrouháme, ve velké míse smícháme s ostatními přísadami a vypracujeme pevné těsto. Pokud bude těsto příliš drolivé, můžeme do něj přidat 40 ml vody. Z těsta vyválíme placku o síle asi 4 mm a položíme ji na plech vyložený pečícím papírem. Placku několikrát propíchneme vidličkou a rozřežeme ji nožem na libovolně velké čtverečky. Pečeme na 160° asi 20 - 30 minut.

Jablečník pro psy

Přísady: (na menší plech) 2 vejce, 120g polohrubé mouky, 50g tuku (Hery), 3 lžíce medu, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 500g nastrouhaných jablek (pokud váš pejsek není nějaký velký milovník jablek, při prvním pečení tohoto moučníku množství jablek zmenšete a přidávejte až při dalším pečení)
Příprava: Smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva a tuk rozehřejeme s medem. Do mouky vmícháme tuk s medem a jablka. Těsto vylejeme na menší plech vyložený pečícím papírem a pečeme na asi 180°C. Po upečení necháme trochu vychladnout. Můžeme podávat jako větší řezy nebo nakrájet na malé čtverečky a používat jako odměnu třeba při výcviku.

tlapkaBanánové hrudky s ořechy

Přísady: 1 banán, 30 g jader vlašských ořechů, 180 g špaldové mouky (můžeme použít také klasickou pšeničnou polohrubou mouku), 1 lžička prášku do pečiva, 1 vejce
Příprava: Banán oloupeme a rozmačkáme vidličkou, ořechy posekáme najemno velkým nožem. Všechny přísady poté důkladně smícháme. Přidáme asi 80 - 120 ml vody - těsto má být mazlavé, ale nesmí být tekuté. Poté vše znovu důkladně promícháme. Na plech vyložený pečícím papírem klademe pomocí čajových lžiček hrudky těsta. Pečeme na 180° asi 10 - 20 minut. Hrudky by měly začít mírně hnědnout, ale přitom by měly zůstat měkké.
Touto směsí můžeme místo tvoření hrudek také plnit formičky na muffiny. V tom případě přidáme o něco víc vody a také doba pečení se poněkud prodlouží.

Piškotový dortík

Přísady: (na malý dortík) 1 vejce, 1 lžíce glukopuru a 1 lžíce třtinového cukru (můžeme nahradit 1 - 2 lžícemi medu), 40g polohrubé mouky, 2 polévkové lžíce horké vody, bílý jogurt
Příprava: Žloutek utřeme s cukrem, glukopurem a vodou do pěny. Lehce do ní vmícháme tuhý sníh z bílku a mouku. Pečeme v malé dortové formě (já používám staré dětské nádobíčko – možná doma také nějaké najdete ;)), kterou jsme předem vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Upečený moučník necháme vychladnout, v půlce rozkrojíme a potřeme bílým jogurtem. Můžeme rozkrájet na kousky a pejska potěšit sváteční pochoutkou :).

Home Copyright © Tereza Zůnová 2012-2013 Mapa webu CHS LAETITIA BOHEMICA